Vindkraftnärvaro på Europaforum

Skriven av Christer Andersson den . Publicerad i Ettan

För 24.e gången har Europaforum samlat ledande politiker och tjänstemän i de fyra nordliga länen för att diskutera och positionera sig till EU.

Denna gång ägde mötet rum på Hallstaberget i Sollefteå och på plats i monter fanns det nya nätverksprojektet Vindkraft – generator för hållbar utveckling, liksom Vindkraftcentrum.se.

De övergripande diskussionerna handlade om hur EU och dess program kommer att se ut i framtiden och vad en trolig mindre budget kommer att betyda för Norrland. Och vad kommer ett brittiskt utträde ur Unionen betyda för den norrländska exportindustrin.

I en paneldebatt, där bland annat Landsbygdskommissionens 75 förslag och kommande proposition diskuterades deltog bland andra regionrådet från Region Jämtland-Härjedalen Robert Uitto och Hela Sverige ska levas Terése Bengard.

-          Ok, det är bra som grund. Men vad norra Sverige behöver är samma möjligheter att öka sin produktion och utveckla innovationer, sa hon.

Brexit var ett tema och EU-kommissionären Cecilia Malmstöm var en av flera som försökte analysera konsekvenser och möjliga framtider.

Vindkraften var inget särskilt stort diskussionsämne bland den bortåt ett par hundra stora församlingen.

Men i de antagna dokumenten nämns både Testbädd för vindkraft i kallt klimat och att den förnybara energin i norr är väsentlig för både basindustri och nya växande högteknologiska branscher som datorhallar och batteritillverkning.

Detta fick deltagarna vid Europaforum ta del av vid mötet: (delades till alla), klicka här>>

Bild 1: Till höger i Sollefteå kommuns monter står Erik Lövgren som är kommunikatör i Vindkraft - generator för hållbar utveckling